theme-sticky-logo-alt

Koncert Miesiąca – DIKANDA

Na wydarzenie zapraszamy już 16 grudnia 2022 o 19:00. Bilety w cenie 80zł do nabycia w klubie.

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami.

Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r.

Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody – w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”.

Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

Dyskografia:
Muzyka czterech stron wschodu (2000)
Jakhana Jakhana (2002)
Usztijo (2004)
Ajotoro (2008)
Live (2010)
DIKANDA Live in Zakopane (2013)
Rassi (2013)
Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody:
Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
Sziget Festival – Budapeszt 2003
Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Zespół:
Ania Witczak – śpiew, akordeon
Dominik Bieńczycki – skrzypce
Daniel Kaczmarczyk – instrumenty perkusyjne
Piotr Rejdak – gitary
Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
Kasia Bogusz – śpiew
Szymon Bobrowski – trąbka

Bilety w cenie 80 zł dostępne w Jazzmencie, rezerwacje telefoniczne u Maćka – tel. 793 513 125. Liczba miejsc ograniczona🍀

Koncert współfinansowany przez Pomorze Zachodnie i w ramach Mecenatu kulturalnego Miasta Szczecin

Nie możemy się doczekać! Do zobaczenia!

15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 fade https://jazzmentklub.pl 300 4000 1